onverharde speculatie

moerstaal 4 header
jouke kleerebezem's moerstaal 4, 3, 2, 125 augustus 2001
wwwpunten  woordkraam

25 augustus 2001   hoedichterbijdordt
   hoe linker het wordt. Er komt een log puntcom aan in de Drechtsteden. De URLs zijn in de openbare ruimte van de Drechtse steden A.D.G.H.H.P.S.Z. Alblasserdam, Dordrecht, 's-Gravendeel, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht te vinden. Ze verwijzen per URL naar een overigens ongelinkt document dat de geschiedenis van het adresserende object verhaalt. www.drechtlog.com, vanaf 15 september aanstaande en u bent van harte uitgenodigd bijdragen te leveren, vermits u uw URLs in deze regio plaatst.

wwwpunten

Roemer en Rolf hebben de URL ontdekt (en de euro: Roemer komt opgewonden van het Jeugdjournaal de keuken binnenrennen: 'pap, mam... in Nederland komt de euro eraan!...). Om de haverklap moet ik een www. opzoeken en Rolf dringt aan hem te wijzen hoe ik dat doe en heeft het inmiddels afgekeken. De www-punten halen ze natuurlijk van de tv-schermen. www-punt nintendo en ketnet (punt be!) en pennyvoorpaardengekken enzo punten we voort. Ze schrijven ze ook over en komen dan met www-punten lijstjes die ik af moet werken. Ik denk dat het begonnen is met happypuppy puntcom, een tip van neef Tijlos, waar ze hun eerste game hebben gedownload: Glider. Toen begon het te www jeuken bij ze.

woordkraam

dramatologisch, ondergang overgang, financiering, tafelstuk, orgastisch, en, link


26 april 2001
beeldkraam  woordkraam

26 april 2001   beeldkraam
 heb je natuurlijk ook. Dat noemen we meestal een rebus. Met enig nadenken kom je er wel uit. Bijgaande een beeldkraam die ik voor moerstaal bedacht en laat ik nu vandaag verdomd bij slashdot.com het goede beeld ('topic=hardware') zomaar tegenkomen... op de juiste moerstaal achtergrondkleur (laat me FFFFFF zien, het is moerstaal) (inderdaad ook een soort doordenker met spraakversterking). Voor wie nog verder durft, volgt de rebus (van Lat. res = zaak; als in de rebus geruntur, 'over de zaken die gebeuren': in Picardië maakten in de 16e eeuw aankomende advocaten beeldraadsels over wat voorviel).

beeldkraam


25 augustus 2001                  object + materiaal = (inderdaad)

Amendez-vous! Qu'attendez-vous? La mort... (uit Opus Incertum, ou l'Art médiocre du Rebus) (M en D vous QUAT en D vous la mort: 'verbeter (verman) U! waar wacht U op? De dood...')


woordkraam

draagvlak, iekuu, haiku, draagvleugelboot, termijnoptie, moedwilligheid


25 april 2001
woordkraam in media omnia

25 april 2001   een nieuwe lente
 een nieuw geluid, zoals een oud Nederlands gezegde wil. Voor deze ene keer dan. Maar dan moet het ook echt LENTE worden OK? Het gaat nu wel heel erg lentement. Haha, ja. Niets dan nattigheid. De tulpen die in mijn bagage zaten werden er treurig van. Maar dat komt misschien vooral omdat ik ze te lang onuitgepakt liet. Nu neigen ze nogal over de rand van de vaas richting tafelblad. Maar ze zijn zo rood. En laten nog geen blaadjes vallen. Wie sprak me nu toch laatst over verse bloemen? Dat je ze eenmaal uitgebloeid niet meer in de kamer moet laten staan. Dat geeft maar slechte gedachten. En die heeft een mens niet nodig met zo'n lente. Drama. Ik rook ook al twee jaar niet. Het mooie van een moerstalig kanaal is dat ik meteen aan die andere webloggers ga denken die elke dag deze taal mishandelen. Hoe zou het met ze gaan? Het baart nog steeds internationaal opzien dat het blogwezen in NL zo aansloeg. Yahoo, ja hoor. Daar staat dat een onevenredig aantal van de bij Eatonweb aangelinkte niet-Engelse weblogs in het NL is. Zijn in NL. Het schept verbazing bij Heidi Pollock (geen familie) ze heeft er onderaan de laatste alinea 'geen verklaring voor'. Als ze haar email adres er ff bij had gezet kon ik het haar wel uitleggen. In het E natuurlijk.

Dus. Even wat rondgeklikt in de Nederblog sien. Net als wanneer je terugkomt van vakantie. Niets veranderd. De goede blijven goed, de slechte slecht. Een Universeel Principe dat de kunstenaar van pas kan komen als hij of zij de relaties weer eens moet evalueren. Dan werkt het ook. Wie me goed vindt blijft me goed vinden, wie me slecht vindt blijft me slecht vinden. Als er een geruststellende gedachte over Aandacht bestaat dan moet het deze zijn. Het principe van de Gelijkblijvende Waardering. Ouwe Hoerstaal. Pas op.


in media omnia
Meteen maar een bijvoegsel voor deze verse moerstaal 4. Dat was natuurlijk in de eerste plaats de aanleiding tot hernieuwde moerstaalaandacht. In Media Omnia ('temidden van alles', of 'alles in de media') werd geschreven voor De Witte Raaf. Nu moet ik natuurlijk snel voor een E samenvatting zorgen voor de trouwe NQP aanhang. Voor één keer in de zoveel tijd bent U in het voordeel. Aangenaam.

woordkraam

onverhard, linke soep, arbeidsongeschikt, lokale fraktie, groenbemester, tepelkloof


correspondentie: moerstaal@nqpaofu.commoerstaal, 2000-2001